אורית ליבה

פסיכותרפיסטית

לייעוץ לחץ כאן:

ביטחון עצמי נמוך יכול להוביל להסתגרות או להצטנעות, בעוד שביטחון עצמי גבוה יכול לגרום לתוצאות הפוכות, כגון התנשאות. 
בעיות של חוסר ביטחון עצמי, הן תוצאה של קשיים ברורים, ולא נושא העומד בזכות עצמו וללא סיבה. על פי רוב חוסר ביטחון נגרם בגלל הקושי של הילד לסמוך על עצמו. ילד יכול שלא לסמוך על עצמו מסיבות רבות. הסיבות יכולות להיות גופניות (קושי לממש את היכולות שלו בקלות), כגון קושי במוטוריקה עדינה או גסה, או רגישות יתר באחד החושים. הסיבות יכולות להיות רגשיות: ילד המרגיש שמופעל עליו לחץ רב מדי עבורו או ילד שמסיבות שונות מרגיש לא מקובל. 

הסיבות יכולות להיות ממספר גורמים בו זמנית.

הסיבה שגורמת לקשיי ההבעה בכתב ובעל פה היא חוסר ביטחון עצמי בהבעה חופשית. תלמיד שהשתתף בשיעורים באופן פעיל בזמן הלימודים, ייאלם מול מוכר בחנות שישאל אותו שאלה פשוטה ויתבלבל לגמרי בשיחת טלפון עם פקיד בנק דובר עברית

בעת הצגת סיטואציות לפני חבריו ולפעמים גם בזמן דיון כיתתי על נושא כלשהו. תלמיד הנֵחן  בביטחון עצמי, האוהב לדבר, ימצא הזדמנויות להביע את עצמו לעיתים קרובות יותר מאשר תלמיד ביישן או איטי.

הדימוי העצמי הוא חלק מתחושת ה"עצמי". זהו החלק המורכב מאוסף ההערכות של האדם את עצמו, והרגשות הנלווים להערכות אלו.הערכות ורגשות אלו מבוססים על חוויות העבר: האהבה וההערצה הבריאה של ההורים לילדם, ההישגים במסגרות השונות (כמו בית ספר, חברת הילדים וכד'), חוויות של הצלחה וכישלון ועוד. הדימוי העצמי קשור ישירות לביטחון העצמי - אדם שחווה חוויות טובות ומספקותוקיבל משוב חיובי ונכון מהסביבה יהיה בדרך כלל בעל דימוי עצמי חיובי וביטחון עצמי גבוה, באותם תחומים שקיבלו חיזוק ותמיכה מהסביבה. מן הצד השני - אדם שחווה כישלונות, ופערים בין שאיפותיו להצלחותיו יהיה בעל דימוי עצמי ירוד, ויפגין חוסר ביטחון עצמי. לחילופין ייתכן שאדם כזה ינסה להימנע מהכאב הנפשי הכרוך בדימוי עצמי ירוד באמצעות יצירת דימוי עצמי בלתי ריאלי ובטחונו העצמי הגבוה יהיה "מנופח" בצורה מלאכותית. הדימוי העצמי קשור לחוסנה של האישיות מפני חוויות שליליות כמו כישלונות או דחיות. לכל אדם יש מידה מסוימת של פגיעות נפשית לחוויות כאלו. פגיעות זו נוצרת כתוצאה מהפער שבין הדימוי העצמי הממשי ("מי שאני") לבין הדימוי העצמי האידיאלי ("מי שהייתי רוצה להיות"). פגיעות זו חושפת אנשים שנראים לכאורה כבעלי דימוי עצמי חיובי וגבוה לקשיים נפשיים הנובעים מאכזבות. לעיתים, דווקא אנשים כאלו יחוו כישלון בצורה קשה משום שהציפיות שלהם מעצמם גבוהות עד כדי דרישה לא מציאותית למושלמות.
תקופת הלימודים באוניברסיטה, במיוחד אם היא נעשית בגיל צעיר בו ה"עצמי" אינו מגובש דיו, מזמנת לסטודנט מפגש עם משימה לא מוכרת שתשפיע על הדימוי העצמי שלו בתחום הלימודי, המקצועי והבינאישי. מי שכל חייו קודם שאף ללמוד מקצוע מסוים, אך המפגש המציאותי עם לימודים בפועל של אותו מקצוע מזמן לו כישלונות צורבים, עלול לחוש התערערות מסוימת, זמנית, בדימויו העצמי. מי שתמיד חש כדג במים מבחינה חברתית, ומוצא את עצמו בסביבה חברתית שבה הוא אינו משתלב בקלות עלול גם הוא להיקלע לתקופה לא קלה של פקפוק עצמי ועליה בפגיעות הנפשית. חוויות חדשות כאלה, למרות אי נעימותן, מזמנות אפשרות להיכרות עצמית, צמיחה וגדילה של האישיות. ביסוס תחושת ה"עצמי" על חוויות מציאותיות רבות יותר תורם בסופו של דבר לגיבושו המוצלח יותר של ה"עצמי".  



לטיפול ניתן ליצור קשר בסלולרי 054-4704599

בטחון והערכה עצמית